
(Kauppa)Yrtinpoimijakoulutus
Löydät koulutuksen kuvauksen ja ilmoittautumislomakkeen osoitteesta www.eerikkila.fi.
Kevään 2020 toukokuun koulutus on kokonaan PERUTTU, kesäkuun koulutus on SIIRRETTY heinäkuulle
Seuraava keväinen koulutus järjestetään keväällä 2021
Tiesitkö, että jos myyt suoraan asiakkaille tai käytät myyntiin valmistamassasi ruoassa, vaikkapa kahvilassasi, villiyrttejä, sinulla tulisi olla kauppayrtinpoimijakortti/yrtinpoimijakortti, jotta käyttämäsi kasvit olisivat asiakkaille turvallisia. Vastuu tarjoamiesi yrttien turvallisuudesta on sinulla myyjänä ja sen jälkeen kerääjällä.
Molempiin yrtinpoimijoiden kahden päivän koulutuskokonaisuuteen oma ilmoittautumisensa, joten voit valita itsellesi sopivan kokonaisuuden tai ottaa molemmat kaksi kokonaisuutta ohjelmistoosi. Poimijakortin kasvimerkinnät määräytyvät sen mukaan mihin osallistut. Poimijakorttiin tulee noin neljä merkintää/kurssipäivä.
Valitse seuraavista kurssikokonaisuuksista omasi:
Pe 24.5. Peruttu
pv 1 ja pv 2
Poimijakoulutuksen ensimmäisenä päivänä opettelemme kevään ensiyrttejä. Päivä koostuu aamupäivän yleisteoriaosuudesta, puolen tunnin lounastauosta, iltapäivän yrttiteoriaosuudesta lounaan jälkeen, noin kahden tunnin maasto-osuudesta ja tentistä. Kasvien löydettävyys riippuu paljolti kevään sääolosuhteista, siksi kasvit, joita ensimmäisellä kerralla opettelemme voivat vaihdella. Huomioi tämä. Kasveina ensimmäisessä kurssipäivässä mm. voikukka, vuohenputki, pihlaja, koivu, mänty ja maitohorsma.
Toisena koulutuspäivänä jatkamme kevätyrttien etsiskelyä. Päivä koostuu aamupäivän yleisteoriaosuudesta, puolen tunnin lounastauosta, iltapäivän yrttiteoriaosuudesta lounaan jälkeen, noin kahden tunnin maasto-osuudesta ja tentistä. Kasvien löydettävyys riippuu paljolti kevään sääolosuhteista, siksi kasvit, joita toisella kerralla opettelemme voivat vaihdella. Huomioi tämä. Kasveina toisessa kurssipäivässä mm. nokkonen, kuusi, siankärsämö, poimuhierakka, kataja ja mustikka.
Pe 28.6. Peruttu/Siirretty -> Pe 3.7. ja La 4.7.
pv 3 ja 4
Kolmannella kerralla teemme kesäisiä löytöjä. Päivä koostuu aamupäivän yleisteoriaosuudesta, puolen tunnin lounastauosta, iltapäivän yrttiteoriaosuudesta lounaan jälkeen, noin kahden tunnin maasto-osuudesta ja tentistä. Kasvien löydettävyys riippuu paljolti kevään sääolosuhteista, siksi kasvit, joita kolmannella kerralla opettelemme voivat vaihdella. Huomioi tämä. Kasveina kolmannessa kurssipäivässä mm. poimulehti, pyöreälehtikihokki, maahumala, jauhosavikka, pihatähtimö ja suopursu.
Keskikesän saapuessa yrttivalikoimammekin muuttuu erilaiseksi, teemme mm. teeyrttilöytöjä. Päivä koostuu aamupäivän yleisteoriaosuudesta, puolen tunnin lounastauosta, iltapäivän yrttiteoriaosuudesta lounaan jälkeen, noin kahden tunnin maasto-osuudesta ja tentistä. Kasvien löydettävyys riippuu paljolti sääolosuhteista, siksi kasvit, joita neljännellä kerralla opettelemme voivat vaihdella. Huomioi tämä. Kasveina neljännessä kurssipäivässä mm. vadelma, puna-apila, mesiangervo, ahomansikka, kanerva, sianpuolukka ja puolukka.
Toteutuspaikka: Eerikkilä Sports and Outdoor resort, Luontokeskus, Härkätie 818, Tammela
Kesto: 6 h/kurssipäivä.
Ryhmäkoko: 5-10 hlö.
Soveltuvuus: Soveltuu kaikille, myös esteettömästi.
Saatavuus: Toukokuu-kesäkuu.
Hinta: 170€/hlö/kurssikokonaisuus 2 pv.
Kurssimaksu laskutetaan osallistujilta ilmoittautumisen yhteydessä. Kurssi-ilmoittautumiset ovat sitovia. Osallistumisperuutuksen voi tehdä viimeistään seitsemän vuorokautta ennen kurssipäivää, tällöin kurssimaksusta voidaan palauttaa 70%. Lue ilmoittautumisen yhteydessä peruutus- ja maksuehdot. Tämä sen vuoksi, että kurssille voi olla enemmän tulijoita kuin paikkoja on tarjolla, näin voimme mahdollisesti luovuttaa kurssipaikkasi toiselle halukkaalle.
Palvelukielet: suomi
Palvelun tilaaminen: Eerikkilä
Koulutuksen tavoitteet
Kauppayrttineuvoja/yrttineuvoja kouluttaa kauppayrtinpoimijat/yritnpoimijat varmuudella tunnistamaan kerättävät yrtit, keräämään kaupan laatuvaatimukset täyttävää tavaraa ja käsittelemään yrtit kaupan edellyttämällä tavalla. Kerättävien yrttien tulee olla niin tasalaatuisia, kuin ne olisivat yhdeltä poimijalta. Koulutus antaa osallistujalle tiedot ja taidot toimia yrtinpoimijana kaupallisessa tarkoituksessa. Poimija voi poimia yrttejä tilauksesta yrityksille jatkojalostukseen tai jalostaa itse yrteistä tuotteita tai myydä yrttejä eteenpäin esimerkiksi ravintoloille.
Tavoitteisiin sisältyvät teemat ja ydinsisällöt: koulutuksen ja yrttien käytön perusteet, yrttien tunnistaminen, myrkylliset kasvit, yrttien keruutekniikat, yrttien käsittely, yrttikauppa ja lainsäädäntö sekä poimijan asema
Koulutuksen toteutus
Koulutus toteutetaan neljänä kurssipäivänä. Opiskelija voi osallistua kaikkiin tai vain osaan kursseista. Molempiin kurssikokonaisuuksiin tulee ilmoittautua erikseen. Koulutus toteutetaan kuusi (6) tuntia kestävinä lähikouluspäivinä, kahden päivän kokonaisuuksissa. Koulutus tapahtuu osittain maastossa, joten mukaan tarvitaan maastokelpoinen vaatteet, kuten ulkoiluvaatteet ja kumisaappaat tai ulkoilukengät. Osa koulutuksesta toteutetaan sisätiloissa luentotyyppisenä koulutuksena. Kurssipäivän päätteeksi osallistujat tekevät kasvitunnistuskokeen ja sen läpäistyään osallistuja saa kauppayrtinpoimijakortin ja siihen merkinnät osaamistaan kasveista. Kerätäkseen villiyrttejä kaupalliseen tarkoitukseen poimijalla on oltava poimijakortti. Poimija saa poimia kaupallisesti vain poimijakorttiin merkittyjä yrttejä. Poimijakortti on voimassa suorituspäivämäärästä eteenpäin. Koulutettavien kasvien tulee olla parhaassa keruuvaiheessa kurssiaikana, joten saman ajankohdan kurssien kasvivalikoima voi vaihdella riippuen kevään kasvuolosuhteista.
Kurssipaikkasi varaamisen yhteydessä kerro halukkuutesi tilata yhteistilauksena Opetushallituksen Luonnonyrttiopasta. Teemme yhteistilauksen reilua viikkoa ennen ensimmäistä kurssikertaa, jotta saamme oppaan käyttöömme heti kurssin alussa. Oppaan hintaan lisätään postikulut.
Ilmoittautuminen
Koulutukseen ilmoittaudutaan Eerikkilän ilmoittautumislomakkeella.
Luonnonyrttiopas
Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio on toimittanut Opetushallituksen kustantaman Luonnonyrttioppaan. Opas on kokonaan uudistettu ja sen on Elintarviketurvallisuusvirasto Evira hyväksynyt yrttialalle Hyvän käytännön oppaaksi. Luonnonyrttiopas sisältää tietoa tärkeimmistä Suomessa kerättävistä ja myytävistä luonnossa kasvavista yrteistä. Teos soveltuu oppimateriaaliksi luonto- ja elintarvikealan opetukseen, neuvontajärjestöille ja elintarvikealan hankkeisiin. Se soveltuu materiaaliksi myös yrttikursseille sekä yrttejä jatkojalostavien yritysten, alalla toimivien opettajien ja neuvojien käyttöön.
146-sivuisen oppaan ensimmäisessä osassa käsitellään yrttien käyttöä, koostumusta ja myrkyllisiä kasveja. Toisessa osassa paneudutaan yrttien keräämiseen, käsittelyyn, tuotteistamiseen, pakkaamiseen sekä markkinointiin ja myyntiin. Kirjan kolmannessa osassa esitellään tärkeimmät Suomessa hyödynnetyt luonnonyrtit. Esiteltävät lajit on valittu yrttien käytön yleisyyden ja luonnonsuojelullisten näkökohtien perusteella.
Suomessa luonnonyrttien suosio on kasvussa. On kuitenkin muistettava, että myös monet kasvit ja kasvien osat voivat elintarvikkeissa runsaasti käytettyinä olla haitallisia. Jotta elintarvikeyritykset ja ammattikeittiöt osaisivat valita elintarvikekäyttöön soveltuvia yrttejä ja niiden osia, on viime vuosina noussut esille tarve valmistaa tietopaketti, joka auttaa yrityksiä valitsemaan turvallisia kasveja elintarvikkeisiin ja aterioille.
Luonnonyrttiopas on ainut markkinoilla oleva Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Hyvän käytännön ohjeeksi luonnontuotealan yrityksille ja toimijoille hyväksymä opas. Tuotanto: Opetushallitus 2016. Hinta: 30 €