
(Kauppa)Yrtinpoimijakoulutus
Seuraava koulutuskokonaisuus järjestetään touko-kesäkuussa 2021 Forssassa.
Ilmoittautuminen auki sivuilla https://www.lhkk.fi/. Huom. Toukokuun kurssikokonaisuus on täynnä.
Tiesitkö, että jos myyt suoraan asiakkaille tai käytät myyntiin valmistamassasi ruoassa, vaikkapa kahvilassasi, villiyrttejä, sinulla olisi hyvä olla kauppayrtinpoimijakortti/yrtinpoimijakortti, jotta käyttämäsi kasvit olisivat asiakkaille turvallisia. Vastuu tarjoamiesi yrttien turvallisuudesta on sinulla myyjänä ja sen jälkeen kerääjällä.
Molempiin yrtinpoimijoiden koulutuskokonaisuuksiin on oma ilmoittautumisensa, joten voit valita itsellesi sopivan tai ottaa koko koulutuskokonaisuuden ohjelmistoosi. Poimijakortin kasvimerkinnät määräytyvät sen mukaan mihin osallistut. Poimijakorttiin tulee noin neljä merkintää/kurssipäivä.
Valitse seuraavista koulutuksista omasi:
Pe 21.5. ja la 22.5. KURSSI TÄYNNÄ!
pv 1 pe klo 14-20 ja pv 2 la klo 9-15
Poimijakoulutuksen ensimmäisenä päivänä opettelemme kevään ensiyrttejä. Päivä koostuu aamupäivän yleisteoriaosuudesta, puolen tunnin lounastauosta, iltapäivän yrttiteoriaosuudesta lounaan jälkeen, noin kahden tunnin maasto-osuudesta ja tentistä. Kasvien löydettävyys riippuu paljolti kevään sääolosuhteista, siksi kasvit, joita ensimmäisellä kerralla opettelemme voivat vaihdella. Huomioi tämä. Kasveina ensimmäisessä kurssipäivässä mm. voikukka, vuohenputki, pihlaja, koivu, mänty ja maitohorsma.
Toisena koulutuspäivänä jatkamme kevätyrttien etsiskelyä. Päivä koostuu aamupäivän yleisteoriaosuudesta, puolen tunnin lounastauosta, iltapäivän yrttiteoriaosuudesta lounaan jälkeen, noin kahden tunnin maasto-osuudesta ja tentistä. Kasvien löydettävyys riippuu paljolti kevään sääolosuhteista, siksi kasvit, joita toisella kerralla opettelemme voivat vaihdella. Huomioi tämä. Kasveina toisessa kurssipäivässä mm. nokkonen, kuusi, siankärsämö, kataja ja mustikka.
Pe 11.6. ja la 12.6.
pv 3 pe klo 14-20 ja pv 4 la klo 9-15
Kolmannella kerralla teemme kesäisiä löytöjä. Päivä koostuu aamupäivän yleisteoriaosuudesta, puolen tunnin lounastauosta, iltapäivän yrttiteoriaosuudesta lounaan jälkeen, noin kahden tunnin maasto-osuudesta ja tentistä. Kasvien löydettävyys riippuu paljolti kevään sääolosuhteista, siksi kasvit, joita kolmannella kerralla opettelemme voivat vaihdella. Huomioi tämä. Kasveina kolmannessa kurssipäivässä mm. poimulehti, pyöreälehtikihokki, mesiangervo ja suopursu.
Keskikesän saapuessa yrttivalikoimammekin muuttuu erilaiseksi, teemme mm. teeyrttilöytöjä. Päivä koostuu aamupäivän yleisteoriaosuudesta, puolen tunnin lounastauosta, iltapäivän yrttiteoriaosuudesta lounaan jälkeen, noin kahden tunnin maasto-osuudesta ja tentistä. Kasvien löydettävyys riippuu paljolti sääolosuhteista, siksi kasvit, joita neljännellä kerralla opettelemme voivat vaihdella. Huomioi tämä. Kasveina neljännessä kurssipäivässä mm. vadelma, puna-apila, ahomansikka, kanerva, sianpuolukka ja puolukka.
Toteutuspaikka: Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä/Fai, Saksankatu 27, 30100 Forssa, https://www.lhkk.fi/
Kesto: 6 h/kurssipäivä.
Ryhmäkoko: 5-10 hlö.
Soveltuvuus: Soveltuu kaikille yli 18 vuotiaille. Kysy esteettömyys.
Saatavuus: Toukokuu-kesäkuu.
Hinta: 195€/hlö/kurssikokonaisuus 2 pv sis. kaksi ruokailua ja 355€/hlö/kurssikokonaisuus 4 pv sis. neljä ruokailua.
Kurssimaksu laskutetaan osallistujilta ilmoittautumisen yhteydessä. Kurssi-ilmoittautumiset ovat sitovia. Osallistumisperuutuksen voi tehdä viimeistään seitsemän vuorokautta ennen kurssipäivää, tällöin kurssimaksusta voidaan palauttaa 70%. Lue ilmoittautumisen yhteydessä peruutus- ja maksuehdot. Tämä sen vuoksi, että kurssille voi olla enemmän tulijoita kuin paikkoja on tarjolla, näin voimme mahdollisesti luovuttaa kurssipaikkasi toiselle halukkaalle.
Koulutuksen hinta sisältää yhden ruokailun per päivä. Perjantaina kevyen päivällisen noin klo 17 ja lauantaina lounaan noin klo 12. Majoitusvaraukset tehdään erikseen ilmoittautumisen yhteydessä. Majoitusmahdollisuus sopimushinnoilla Hotelli Maakunnassa https://www.hotellimaakunta.fi/, jossa 2 hlö/huone 75€, ilman aamiaista 65€/vrk ja 1 hlö/huone 50€, ilman aamiaista 45€/vrk. Aamiainen joko Antin konditoriassa (8.00-10.00) tai Kahvila kaunottaressa (6.00-10.00). Sisältää lakanat ja pyyhkeet. Osassa huoneista oma wc ja suihku.
Palvelukielet: suomi
Palvelun tilaaminen: Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän nettisivuilta, koulutushaku, täydennyskoulutukset -> https://www.lhkk.fi/
Koulutuksen tavoitteet
Kauppayrttineuvoja/yrttineuvoja kouluttaa kauppayrtinpoimijat/yrtinpoimijat varmuudella tunnistamaan kerättävät yrtit, keräämään kaupan laatuvaatimukset täyttävää tavaraa ja käsittelemään yrtit kaupan edellyttämällä tavalla. Kerättävien yrttien tulee olla niin tasalaatuisia, kuin ne olisivat yhdeltä poimijalta. Koulutus antaa osallistujalle tiedot ja taidot toimia yrtinpoimijana kaupallisessa tarkoituksessa. Poimija voi poimia yrttejä tilauksesta yrityksille jatkojalostukseen tai jalostaa itse yrteistä tuotteita tai myydä yrttejä eteenpäin esimerkiksi ravintoloille.
Tavoitteisiin sisältyvät teemat ja ydinsisällöt: koulutuksen ja yrttien käytön perusteet, yrttien tunnistaminen, myrkylliset kasvit, yrttien keruutekniikat, yrttien käsittely, yrttikauppa ja lainsäädäntö sekä poimijan asema.
Koulutuksen toteutus
Koulutus toteutetaan neljänä kurssipäivänä ja kahtena kahden päivän kokonaisuutena. Opiskelija voi osallistua kaikkiin tai vain osaan kursseista. Molempiin kurssikokonaisuuksiin tulee ilmoittautua erikseen. Koulutus toteutetaan kuusi (6) tuntia kestävinä lähikouluspäivinä, kahden päivän kokonaisuuksissa. Koulutus tapahtuu osittain maastossa, joten mukaan tarvitaan maastokelpoinen vaatteet, kuten ulkoiluvaatteet ja kumisaappaat tai ulkoilukengät. Osa koulutuksesta toteutetaan sisätiloissa luentotyyppisenä koulutuksena. Kurssipäivän päätteeksi osallistujat tekevät kasvitunnistuskokeen ja sen läpäistyään osallistuja saa kauppayrtinpoimijakortin ja siihen merkinnät osaamistaan kasveista. Kerätäkseen villiyrttejä kaupalliseen tarkoitukseen poimijalla on tulisi olla poimijakortti. Poimija saa poimia kaupallisesti vain poimijakorttiin merkittyjä yrttejä. Poimijakortti on voimassa suorituspäivämäärästä eteenpäin. Koulutettavien kasvien tulee olla parhaassa keruuvaiheessa kurssiaikana, joten saman ajankohdan kurssien kasvivalikoima voi vaihdella riippuen kevään kasvuolosuhteista.
Ilmoittautuminen
Koulutukseen ilmoittaudutaan ainoastaan Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän sivujen kautta linkistä https://www.lhkk.fi/ ( www.lhkk.fi -> koulutushaku -> täydennyskoulutukset -> kauppayrtinpoimijakoulutus -> hae koulutukseen) tai koulutuksen mainoksessa olevasta linkistä joka vie samalle ilmoittautumiskaavakkeelle. Voit myös Lhkk:n etusivulle laittaa hakusanaksi kauppayrtinpoimijakoulutus ja pääset suoraan kohtaan hae koulutukseen/lue lisää/näytä mainos.
Luonnonyrttiopas
Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio on toimittanut Opetushallituksen kustantaman Luonnonyrttioppaan. Opas on kokonaan uudistettu ja sen on Elintarviketurvallisuusvirasto Evira hyväksynyt yrttialalle Hyvän käytännön oppaaksi. Luonnonyrttiopas sisältää tietoa tärkeimmistä Suomessa kerättävistä ja myytävistä luonnossa kasvavista yrteistä. Teos soveltuu oppimateriaaliksi luonto- ja elintarvikealan opetukseen, neuvontajärjestöille ja elintarvikealan hankkeisiin. Se soveltuu materiaaliksi myös yrttikursseille sekä yrttejä jatkojalostavien yritysten, alalla toimivien opettajien ja neuvojien käyttöön.
146-sivuisen oppaan ensimmäisessä osassa käsitellään yrttien käyttöä, koostumusta ja myrkyllisiä kasveja. Toisessa osassa paneudutaan yrttien keräämiseen, käsittelyyn, tuotteistamiseen, pakkaamiseen sekä markkinointiin ja myyntiin. Kirjan kolmannessa osassa esitellään tärkeimmät Suomessa hyödynnetyt luonnonyrtit. Esiteltävät lajit on valittu yrttien käytön yleisyyden ja luonnonsuojelullisten näkökohtien perusteella.
Suomessa luonnonyrttien suosio on kasvussa. On kuitenkin muistettava, että myös monet kasvit ja kasvien osat voivat elintarvikkeissa runsaasti käytettyinä olla haitallisia. Jotta elintarvikeyritykset ja ammattikeittiöt osaisivat valita elintarvikekäyttöön soveltuvia yrttejä ja niiden osia, on viime vuosina noussut esille tarve valmistaa tietopaketti, joka auttaa yrityksiä valitsemaan turvallisia kasveja elintarvikkeisiin ja aterioille.
Luonnonyrttiopas on ainut markkinoilla oleva Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Hyvän käytännön ohjeeksi luonnontuotealan yrityksille ja toimijoille hyväksymä opas. Tuotanto: Opetushallitus. Saatavana kirjakaupoista tilaamalla.