Torronsuon Haltian opastushahmo vihreässä villaviitassa seisomassa suometsässä mäntyjen keskellä

Ajankohtaista

Pitkokset vievät Torronsuolle

Kysy palveluistamme sujuvimmin sähköpostitse: tarja@vihreattassut.fi.

Kevään 2024 uutuutena Parantajan polulla -tarinallinen ja toiminnallinen rastirata. Tämä rastirata vie sinut aikamatkalle noin tuhannen vuoden takaiseen Hämeeseen ja sen elämään. Parantajan polulla parituntisen rastiradan voi tilata omana yksittäisenä palvelunaan tai yhteistyössä Saaren kansanpuistossa toteutettujen Luokkaretki- tai Virkistyspäivä -tuotepakettien osana. Paketeissa toteuttajana Elävä Saari yhdistyksen toimijat. (kuvat alla)

Parantajan polulla -rastirata

Tarinalliset opastukset

Elämyksellinen Torronsuon kansallispuisto avautuu parhaiten tarinoiden kautta Parantajan matkassa ja Torronsuon Haltia opastuksilla. Lähde kanssamme aikamatkalle ja löydä luontosi!

Lumoudu suon tarinoista! Tarinalliset Torronsuon kansallispuiston opastukset toteutetaan verkkaisella vauhdilla luontovalmentajan ja parantajan kertomusten saattelemana upeissa suomaisemissa. Tarinoita suosta, sen synnystä ja muodostumisesta sekä historiasta. Suon asukkaista ja asukeista, käytöstä ja siihen liittyvistä uskomuksista ja perinteistä. Suon ainutlaatuisesta kasvillisuudesta ja tyypillisten kasvien, kuten rahkasammalen tai lakan erityisyydestä. Tarinoidessa aika kuluu ja kävelyyn voi mennä puolentoista tunnin sijaan myös kaksikin tuntia, joten varaudu rautakautiseen aikakäsitykseen ja ajan kulun seuraamiseen ennemmin auringosta kuin kellosta. Varustaudu kiireettömyyden lisäksi ja avaralla mielellä ja tarkoilla aisteilla kuuntelemaan, katselemaan ja tuntemaan omaa historiaasi ja juuriasi.

Parantajan matkassa opastus

Uskaltaudu mukaan parantaja Darja Kalevintyttären yrttienkeruu matkalle.

Tällä Etelä-Suomen suurimmalla keidassuoalueella Torronsuon kansallispuistossa on ikää noin 8500 vuotta. Näin vanhalla suolla on paljon tarinoita kerrottavaan, mutta se tarvitsee sanoillensa tulkin, jotta ymmärrämme. Hämeen parantaja vie kulkijat menneeseen aikaan, vuosisatojen taakse, vanhojen kasvinkäyttötapojen ja luonnonuskomusten äärelle.

Retki tutustuttaa tarinoiden kautta kulkijat luonnonkasvien mystisiin voimiin ja vanhoihin käyttötapoihin yhdistäen historian ja nykyajan kokonaisuudeksi, joka tukee ja vahvistaa luontosuhdetta. Tämän retken jälkeen olet tervehtinyt Tapiota, kupittanut vettä ja tuoksutellut yrttikasveja.

Kävelymatka Torronsuolla on alle kaksi kilometriä. Maasto on pitkospuiden lisäksi hiekkapintaista leveää polkua. Retki soveltuu peruskuntoisille aikuisille henkilöille, eikä vaadi erityisiä varusteita. Varaa oma vesipullo mukaasi. Talviset sääolosuhteet, kuten pitkospuiden kunto, vaikuttavat retken toteutukseen, joten retken toteutus talviaikaan on aina varmistettava etukäteen. Paras toteutusaika onkin touko-lokakuussa.

Torronsuon Haltia kokopäivän opastus

Lähde mukaan kuulemaan parantaja Daria Kalevintyttären tarinoita Torronsuon historiasta ja sen entisajan asukkaista monelta näkökulmalta. Tällä Etelä-Suomen suurimmalla keidassuoalueella Torronsuon kansallispuistossa on ikää noin 8500 vuotta. Näin vanhalla suolla on paljon tarinoita kerrottavaan, mutta se tarvitsee sanoillensa tulkin, jotta ymmärrämme. Kenties löydät matkalla sisäisen luontosi ja opit ymmärtämään menneisyyttäsi paremmin.

Torronsuon Haltia –retki vie kulkijansa mystisen suoluonnon ja Hämeen menneeseen aikaan, vanhojen tapojen ja luonnonuskomusten äärelle tietäjänaisen matkassa koko päiväksi. Retki tutustuttaa Suomen syvimmän keidassuon tuhansia vuosia vanhaan syntyhistoriaan, Hämeen kauppareitteihin ja kauppatapoihin, sekä vuosisatojen takaisiin elintapoihin ja elämisen olemukseen. Myös lähiajan suoelämää ja ympäristön kylien elämää, sekä historian vaikutusta pohdiskellaan rauhallisen kuljennan lomassa kuuden tunnin ajan.

Mahdatkohan tietää, mikä oli liki tuhat vuotta sitten Hämeen arvokkainta kauppatavaraa. Tämän retken jälkeen olet tervehtinyt Tapiota, sukeltanut suohon ja kurkottanut mäntyyn.

Retken päätteeksi nautitaan laavupaikalla nuotiotulen ääressä kerkkäjuureksia ja lihapataa lisukkeineen ja jutellaan ajatuksista ja tunnelmista. Vegaaninen ruokavaihtoehto on mahdollinen ja jopa toivottava. Luontotornista voi ihailla suon valtavuutta höyryävän kahvikupillisen kera. Retken kesto leppoisasti noin 6 tuntia. Kävelymatka Torronsuolla on noin 10 kilometriä.

Forssan kaupunkipuistokävely

Kaupungistakin löytyy kaunista luontoa ja ja parhaiten se tulee tutuksi tarinoiden kautta. Kaupunkipuistokävelyllä tutustutaan urbaanin luonnon kauneuteen ja löydetään rentouttavat sopukat niin sanotusti omalta takapihalta. Forssan kansallinen kaupunkipuisto on yksi Suomen kymmenestä upeasta kaupunkipuistosta. Forssassa kaupunkipuistomiljöölle on tyypillistä punatiiliset 1800- ja 1900 -luvuilta peräisin olevat tehdasrakennukset kauniin ja vehreän Loimijoen varrelle sijoittuneena. Monet kauniit ja hyvin hoidetut puistot yksityiskohtineen sekä kunnostetut tehdaselämän aikaiset puutalot menneiltä vuosisadoilta. Ihmiset ovat rentoja ja leppoisia ja sen vuoksi kaupunkikävelymme saattaa viedä meidät torikahveille paikallisessa seurassa.

Lähde kokemaan kulttuurihistoriallisesti monipuolinen ja arvokas Forssan kansallinen kaupunkipuisto siitä näkökulmasta kuin sinulle on mielekästä. Opastukset voidaan tehdä puutarha- ja puistoteemalla, kangas- ja tehdasteemalla, henkilöhistoriateemalla tai vaikkapa keskittymällä nauttimaan luonnosta ja maisemista. Suosittelemme tehdashistoriateemaa, jossa tutustutaan tehtaanpatruuna A. W. Wahrenin upeaan perintöön forssalaisille.

Villiyrtti- tai sieniretki

Keväällä ja kesällä on mahdollista tutustua yrttineuvojan opastuksella suomalaisen luonnon supervoimiin – villiyrtteihin. Villiyrttiretket voidaan toteuttaa melkeinpä missä vain, jopa omalla kotipihallasi, mutta useimmiten hortoilemme Saaren kansanpuistossa tai Forssan kansallisen kaupunkipuiston monipuolisissa puistoissa.

Syksyn tullessa toteutamme sieniretkiä alueen monissa lähimetsissä tai vaikkapa Liesjärven kansallispuistossa. Molemmat retket kestävät yleensä kaksi tuntia, mutta on mahdollista varata ryhmälle pidempikin luontoretki. Maastovaihtoehtoja riittää ja luonnossa on mukavaa mihin vuodenaikaan tahansa, kun pukeutuu sopivasti.

Toteutus ja hinnat

Kahden tunnin tarinalliset opastukset alkaen 200 €/ryhmä. Sis alv 24%. Ryhmän koko max 20 hlö. Isommalle ryhmälle mukaan otetaan toinen opas ja se vaikuttaa hintaan. Kysy tarjous.

Torronsuon Haltia kokopäivän opastuksen hinnat vaihtelevat 129 €/hlö – 159 €/hlö riippuen ryhmän koosta. Ryhmän koko kuitenkin max 20 hlö laavun tilarajoitteen vuoksi. Sis alv 24%. Kysy tarjous.

Kaupunkipuistokävely on toteutettavissa lähes ympäri vuoden, Parantajan matkassa ja Torronsuon Haltia opastukset sulan maan aikana toukokuulta lokakuulle.

Yksityishenkilöille ja pienille seurueille tarinalliset opastukset 25 €/hlö. Sis alv 24%.

Kysy lisää tai varaa oma tarinallinen opastuksesi kätevimmin sähköpostitse: tarja@vihreattassut.fi.